Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Сремски Карловци, 20. април лето Господње 2014.

У Саборној, Николајевској цркви свечаном Литургијом је началствовао Епископ сремски Василије уз саслужење  свештенства при овом храму. У препуној цркви појало се Васкрсломе Господу. За левом и десном певницом били су богослови Карловачке богословије који су, уз хор, испунили храм песмама славе и хвале Господу којима се објављују вести о Васкрсењу Христовом.

После свете тајне исповести и причешћа,  Епископ сремски Василије је радосним Христос васкрсе поздравио благочестиви народ.

Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве духовним чедима широм васељене прочитао је протојереј-ставрофор Велизар Живановић.

Епископ је честитао Васкрс свима епархиотима, посебно грађанима Сремских Карловаца, грађанима свег Срема и свима хришћанима широм света, придружујући се притом Његовој Светости Патријарху српском Иринеју и свима архијерејима Српске Цркве:

„…Читава васељена прославља данас празник Васкрсења Христовог. Сви су хришћани данас у знаку радости коју нам је донео Васкрсли Господ. Нека да Господ да у Њему Васкрсломе нађемо утехе на сваком нашем животном путу, у свакој животној ситуацији, а пре свега у радости и настојању и залагању да нам Он, Васкрсли Господ, буде путовођа! Нека наш путовођа буде Васкрсли Господ који нас подржава и који је победио смрт и даровао нам живот вечни! Да нема Васкрсења, како казује свети апостол Павле,узалудна би била наша вера, и узалудно би било наше надање. У највећим искушењима и тешкоћама имамо Васкрслога Христа као заштиту и помоћника у свакој невољи…“

Владика Василије је  освештао васкршња јаја и даривао их прво најмлађима; наставио је да се радује са свима присутнима на данашњој Литургији. Из Саборног храма благочестиви народ је понео, поред васкршњег јајета, и примерак Српског Сиона, новина Епархије сремске, иконицу и, изнад свега, саборну љубав која ће га крепити и у православној вери учврстити.

Васкршњој Литургији је присуствовао градоначелник Сремских Карловаца господин Миленко Филиповић, као и Срби из Словеније: председник Српске Штајерске заједнице господин Раде Бакрачевић и његов сарадник господин Здравко Мајсторовић.

У свим српским православним хрмаовима широм Васељене, посебно смо поздрављали многострадалну браћу и сестре на Косову и Метохији, у Далмацији и Лици, на Кордуну, Банији и Барањи, као и браћу и сестре у Републици Српској, Словенији и Бившој Југословенској Републици Македонији. Сетили смо се свих страдалних православних народа, посебно руског народа у Украјини, православних хришћана у Сирији, неправедно утамниченог Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована.

Зорица Зец

Фото. Раде Бакрачевић, Здравко Мајсторовић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла