Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Црква од најстаријих времена прославља Пресвету Богородицу, благословену Дјеву Марију која се удостојила да роди Спаситеља света Господа нашег Исуса Христа. Заштитницу и покровитељку васцелог рода човечјег прославља данас црква посвећена Покрову Пресвете Богородице у Београду.

Торржественом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, архијерејски намесник II београдски, а саслуживали су свештеници Архиепископије београдско-карловачке и са њима  из Епархије сремске: високо преподобни протосинђел др Клеопа (Стефановић), игуман Ваведењског манастира и професор Богословије Светог Арсенија Сремца  у Сремским Карловцима и протојереј Споменко Грујић, старешина Богородичне цркве у Батајници.

Прослављајући духовно покровитељство, посредовање и заступништво пред Богом, које добијамо услед великог милосрђа и љубави Пресвете Богородице, отац Клеопа је у својој проповеди посебно нагласио улогу Пресвете Богородице и улогу мајке .

Проповед оца Клеопе

„ Драга браћо и сестре, позивам вас да се сетимо оних предивних тренутака када смо ужурбано хитали у наручје својих мајки. Мајчинско наручје је симбол топлине, сигурности, симбол заштите, и тамо нам је било уистину добро. Тамо нас ништа није могло савладати, па ни зима; у мјчином наручју је увек топло.

Данас прослављамо празник Покрова Пресвете Богородице. Празник није само сећање на оно што се збило. Могли бисмо говорити о историјату данашњег празника, али су о томе многе књиге написане, многе странице исписане. Смисао празника се огледа у вечности, и због тога драга браћо и сестре, хајде да заједно извучемо поуку из овог светог празника и дивног дана.

Зашто сам на почетку своје проповеди споменуо мајку? Мајка је симбол живота, мајка је симбол радости и близине и управо ми данас прослављамо Мајку над мајкама, Пресвету Владичицу нашу Богородицу.

Марија на јеврејскм језику значи узвишена, часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима. Црквени писци Њу називају широм од небеса, јер је родила Онога који је створио и небо и земљу  и море, све видљиво и невидљиво, и створио је човека по слици и прилици Својој,

Највећа је част данас на земљи, носити име мајка и управо Пресвета Богородица, је узор свих мајки. Богомајка је та која позива сваку мајку да се угледа на њу, узор је и многих преподобних мајки које су просијале у Цркви хришћанској. Сетимо се само Свете мајке Параскеве, Мајке Ангелине, и других светих мајки., које су својом бригом сачувале веру и Христа у срцима многих.

Пресвета Богородица се приказује са раширеним омофором са својом децом. Тај омофор је светлост Божје благодати којом нас чува Пресвета Богородица; Она нас пази и даје нам снагу.

Пресвета Богородица је мајка свих нас и управо због тога смо ми данас окупљени драга браћо и сестре, да је славимо једним устима, једним срцем. Не постоји крај на овоме свету, ни место на овоме свету, где се није чуло за Пресвету Мајку. Не постоји црква у којој није изображен Њен лик.

Не славимо ми данас Покров Пресвете Богородице само зато што је она показала мајчинску бригу, него зато што је имамо за мајку. Мајка свих нас, Пресвета Богородица је и мајка архијереја, мајка свештеника, монаха. Она је мајка нерођене деце која се по Србији убијају.

Због чега свакодневно лутамо у тами својих грехова, кажемо да смо сирочићи, да немамо помоћи ни топлине, да немамо заштиту, ако на небу имамо заштиту у Њој?

Пресвета Богородица је симбол Цркве. Када су наше земаљске мајке отишле са овога света и када осећамо празнину без њиховог присуства међу нама, опет узмимо икону Пресвете Богородице и осетићемо предивно миловање.

Годинама, под сводовима овог светог храма, окупљају се деца Пресвете Богородице  Као што сте видели и у самом светом олтару служе деца Пресвете Богородице.Многе нас су ова света црква и храм овај, одхранили духовно и послали на пут:  једне на парохије, друге у манастире, неке у школу… Али оно што је најважније је да се поново сви враћамо у своју парохијску цркву Покрова Пресвете Богородице…

Молите се Богу за нас, јер, не заборавите да молитва верника је снага свештеника. Амин“

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла