Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

10.април 2014

Величи душа моја Господа: Дечји хор „Свети Стефан“ из Сремске  Митровице и Камерни хор „Свети Андреј Првозвани“ из Батајнице  

У препуној крипти Храма и  Светог Евангелисте Марка величало се име Господње и песмом и радошћу млади су посведочили својим надахнућем, трудом и љубављу лепоту наше вере и Цркве.

Свечано вече синоћ отворили су најмлађи из дечјег хора „Свети Василије Острошки“ из Бежаније са диригентом Катарином Вешковац.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија основан је Дечји женски хор Свети Стефан у Сремској Митровици. Хор је изнедрен из верске наставе и чине га ученице које су годинама похађале педмет православне верске наставе. Пратећи богослужења у нашим храмовима, хор је имао много наступа у разним приликама и манифестацијама (Канцеларија за дијаспору и сарадњу са Србима у региону 2012, Духовни сусрети на Калемегдану 2013, на централној прослави Миланског едикта 2013. у Сремској Митровици, Видовдански сусрети Епархије сремске). Диригент хора, Александра Гаруновић је на радном месту катихете, вероучитеља и предавач је свим ученицима од првог до осмог разреда. Дечији хор је под диригентским вођством  Александре Гаруновић отпевао тешке композиције у пуној хармонији и добио похвале публике.

На празник светог апостола Андреја Првозваног, 1999. године основано је са благословом Епископа сремског Господина Василија, Црквено певачко друштво са именом овог апостола, у Батајници. Њихово појање богослужбених песама, концертно извођење показало је синоћ богатство и појања и знања, све у Духу једноме. Диригент и уметнички руководилац  Марија Лукић у свом дириговању одликује се чврстом руком која захтева живост, темпо у извођењу композиција, њихову снагу која одсликава лепоту људског гласа којим нас је Господ обдарио.

Епископ ремезијански Господин Андреј, викарни епископ Патријарха Иринеја, је након концерта разговарао са диригентима и члановима хора на тему црквеног појања и синоћњег извођења композиција.

 Присуство хорова наше Епархије сремске увеличало је хорске свечаности под сводовима наших храмова и допринело обележавању  Двадесет година Фестивала „Хорови међу фрескама“ колико траје манифестација. По благослову Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја и ове године Хорови међу фрескама узносе молитве за све нас и воде нас ка најрадоснијем хришћанском празнику Васкрсењу Христовом.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла