Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Хитон нашег Господа Исуса Христа део Христове одеће, који је према традицији направила Пресвета Богородица Њеним најчистијим рукама, стигао је у недељу 21. јула 2019. године у цркву Светог Јована Крститеља на Петловом Брду.

Ова одећа је била на Христу Спаситељу током Његове спаситељске патње. Према истраживачима ове светиње, Хитон је „засићен Христовом крвљу“ …

По благослову Патријарха српског Иринеја, ће у београдском Храму Рођења Светог Јована, Крститеља на Петловом брду боравити од 22. јула до Илиндана, 2. августа 2019. године.

Хитон је донет у пратњи монаштва Спасо-Јаковљевског Дмитријевог манастира Јарославске епархије, монаха Валентина и Арсенија.

Док Хитон буде у Храму, биће свакодневно служена Света Литургија са почетком у 8 часова, недељом у 9 часова,  те вечерња служба у 17 сати, а током целог дана, све до 19 часова сви ће моћи да се поклоне великој светињи.

Хитон (тканина) је направљена у једноделној тканини без једног шава од танке камиласте косе. Светиња је нестајала без трага и неколико пута је била проналажена. Почетком деветог века, Хитон је дониран Карлу Великом приликом његовог крунисања. Након тога, светиња је постављена у опатију француског града Аржантеј, где се и чувала. Недавно је честица Хитона Господа дата у Јарославску епархију.

Постоје записи о томе како су се чудеса дешавала у различитим годинама и помоћ Бога је дошла до многих људи који су успели да додирну светињу или да се само моле око ње. „Из Јеванђеља знамо да је жена која је патила 12 година од страшне болести, дотакнувши Христову одећу, је била излечена.“

Из цркве посвећене Богородици Казанској у Прову која је данас прославила своју заштитницу  у поподневним часовима под полицијском пратњом испред Београда стигао је Хитон Господњи. Парох цркве Светог Јована Крститеља, отац Емил Миловановић је нешто пре 17 часова стигао пред храм где је Хитон Господњи из руку монаха Арсенија из Спасо Јаковљевско Димитријевског манастира из Великог Ростова, преузео отац Предраг Тодоровић.

Био је то један од најдирљивијих сусрета човека са Богом а верни народ се богобојажљиво клањао светињи која се први пут излаже у јавности.

После вечерњег бденија служен је Акатист Господу Исусу Христу, верници су целивали Хитон и честице моштију који су у пратњи донели монаси из Русије,  а потом су верници мироносани. Са великом побожношћу верни су прилазили Хитону Господњем који је Господ носио у време свог страдања.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла