Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Четврти фестивал хорске музике „Корнелије”, посвећен највећем српском композитору XIX века који је поставио темеље српске црквене музике, као и јубилеју осам векова аутокефалности Српске православне цркве свечано је отворен 4. маја 2019. године у Петропавловској цркви у Сремским Карловцима, који је био град – вековни центар српске духовности и црквене музике.

Гостујући хорови су се окупили у поподневним часовима у Сремским Карловцима, посетили светиње и знаменитости Српског Сиона. Празнично бденије са почетком у 16:30 часова, у Сабороној Светониколајевској цркви служио је старешина храма протојереј Јован  Милановић, уз саслужење ђакона Горана Власцаи и појање карловачких богослова.

Фестивал је званично почео у 18 часова. Поздравно слово одржао је јереј Станко Лакетић, старешина  Петропавловског храма и професор Карловачке богословије. Он је истакао да је фестивал израз људске душе и најузвишенији начин да узнесемо Богу благодарност и жртву хвале за све што нам је дао и додао: „Ове године одржавамо фестивал под сводовима овога храма и то није случајно. Наш фестивал носи име по нашем првом школованом композитору Корнелију Станковићу који је први Карловачко појање, односно српско народно црквено појање записао у ноте. То је управо чинио под сводовима овог храма, слушајући свештеника Атанасија Поповића, поткрај педесетих година деветнаестог века, када је две године боравио овде и записивао  Карловачко појање. Исто тако, ове године навршава се три века од како ова наша црква постоји у овом садашњем облику, јер је грађена  1718/1719. године. Вођени овим идејама и чувајући спомен на наше великане који су нам у аманет за чување пренели црквено појање, као што је то учинио Корнелије Станковић, желимо и њима да узнесемо хвалу и поштовање за све што су учинили за очување и преношење нашег појања. Вођени њиховим ликом и делом, вечерас смо се сакупили не само да бисмо уживали у овим дивним умилним гласовима свих хорова које ћемо слушати, него да бисмо подсетили сами себе да наше појање волимо, негујемо и да појемо Господу докле год постојимо”.

Предстаљајући хорове учеснике, Мр Предраг Миодраг, председник Селекционе комисије отворио је четврти Фестивал хорске музике „Корнелије”, који се свакако не игром случаја (делимично и из техничких услова због одржавања Пролећног фестивала у центру Сремских Карловаца) одржао у овој дивној цркви Светог Петра и Павла у којој је, између осталог хиротонисан и Свети Петар Цетињски (I Петровић).

УЧЕСНИЦИ ФЕСТИВАЛА

У славу Божију а у част наше Свете Цркве и осам векова њене самосталности, песме славе и хвале Господу узнело је девет хорова Епархије сремске и других епархија наше Цркве, уз гостујући, најстарији хор, Панчевачког српског црквеног певачког друштва са  диригентицом Вером Царином који је отпојао композиције Воскресеније Твоје Христе Спасе – Корнелија Станковића и Ангел вопијаше – Модеста Мусоргског.

Велику радост сваке године на фестивалу донесе и Црквено певачко друштво Острог из Нових Бановаца којим диригује Олга Милићевић. Ове године одабрали су Оче наш – Јосифа Маринковића, Господи воззвах и  Да исправитсја – Корнелија Станковића и Благослови душе моја Господа – Иполитова-Иванова.

Хор Свети Арсеније Сремац из Сремских Карловаца са диригентом Милом Латиновић Радонић отпевао је кондак Васкрса Ашче и во гроб – композицију Луке Гавриловића и Ирмос Ангел вопијаше – Тихомира Остојића.

Хор Карловачке богословије обрадовао је публику својим наступом. Изванредно припремљени и вођени диригентском руком Миле Латиновић Радонић отпојали су Оче наш – Дубенског и С Нами Бог Стевана Поповића.

Хор цркве Свете Петке из Пожаревца, под руководством хоровође Љиљане Ракић Бошковић отпевао је три песме грчког напева:  Христос Анести, Дефте лаи и Агни Партене, на текст Светитеља Нектарија Егинског.

Запажамо да су на Четвртом фестивалу “Корнелије” наступила четири хора из Намесништва земунског: хор из Добановаца, Батајнице и два хора из Сурчина.

Део женског хора Вера, нада и љубав из Добановаца даровали су публици песме Господи и Владико – Петра Илича Чајковског, Херувимску песму – Оца Силуана и Достојно јест – Петра Динева, док их је хоровођа Мира Младеновић сигурном руком и са изражајном љубављу водила.

Хор Покрова Пресвете Богородице из Сурчина представио се Тропаром Покрова Пресвете Богородице, по народном напеву, 4. гласа; Господи воззвах, 1. гласа  и Догматиком 8. Гласа – Корнелија Станковића; Величанијем Светом Сави – Стевана Стојановића Мокрањца и Боже во имја Твоје – Франческа Синика. Диригент овога хора у чијем оснивању је учествовао проф. П. Миодраг, велики делатник на Њиви Господњој и на пољу црквене музике је Ђорђе Гавриловић који је преузео руковођење хором од свог претходника Предрага Стаменковића.

Хор Свети апостол Андреј Првозвани из Батајнице, којим руководи Марија Лукић отпевао је Приидите поклонимсја – Корнелија Станковића, Тебе појем – Миодрага-Бате Говердарице и Богородице Дјево – Косте Манојловића.

Четврти хор из Намесништва земунског који је последњи наступио, био је уједно и пријатно изненађење. To je Хор свештеника намесништва земунског  који постоји већ другу годину и има бројне наступе.  Хор је одушевио публику  разним напевима тропара Васкрса, уз Оче наш – Николаја Кедрова,  Аксион естин, Кирије елеисон, Паса пнои –грчког напева, Богородице Дјево – непознатог руског аутора и Возбраној Војеводје – Стевана Стојановића Мокрањца.

После свечаног концерта Селекциона комисија фестивала, састављена од врсних познавалаца духовне музике: мр Предрага  Миодрага, председника и чланова Мр Вере Царине и Мр Предрага Стаменковића оценила је да је ове године свих девет хорова стилски квалитетно певало православну духовну музику.

„Четврти фестивал хорске музике “Корнелије” је оправдао своје постојање. Главни утисак, поред солидних интерпретација свих хорова јесте свест диригената о важности (о)чувања, а самим тим и извођења домаћег музичког стваралаштва. Ове године на репертоару свих хорова су били заступљени наши аутори, како композитори XIX и XX века, тако и савремени аутори, као и руски и српски ствараоци на пољу црквене хорске музике, али и једногласног црквеног појања. Заиста, одговорност је на нама самима, и само од нас зависи да ли ће наша хорска култура и традиција, која је заиста веома богата опстати…“ казао је Господин Миодраг и у завршници цитирао речи Вере Царине, из прошлогодишњег извештаја Жирија фестивала: „Овај фестивал сматрамо важним и преко потребним, како за ансамбле који учествју  тако и за људе који се не баве црквеном хорском музиком, јер је ово најбољи начин да се допре до њих, да се у њима побуди духовност и свест о важности очувања наше православне хорске духовне музике која нам је много тога подарила и из које су се родиле многе друге гране наше класичне уметничке музике”.        

Сви хорови и учесници добили су захвалнице од стране организатора и домаћина Епархије сремске и Саборне цркве Светог оца Николаја  који се и ове године показао достојним имена и дела композитора Корнелија Станковића. У име организатора се на крају суботњег фестивалског концерта обратио протојереј Јован Милановић, старешина Саборне цркве и професор Карловачке богословије, који је поздравио све учеснике окупљене око Христовог Васкрсења и осмовековног јубилеја Српске Православне цркве, и уручио свим диригентима, тј. хоровима пригодне захвалнице. Четворогодишња смотра хорова у Сремским Карловцима бележи досад више од петсто педесет учесника на фестивалу хорске музике „Корнелије”.

На Томину недељу, 5. маја 2019. године у Саборној цркви служена је Света Литургија којом је началствовао старешина храма, прота Јован Милановић уз саслужење ставрофорног протојереја Бранислава Поповића и ђакона Горана Власца. Одговарао је гостујући хор Српско црквено певачко друштво из Панчева под руковдством госпође Вере Царине. Својим величанственим певањем, овај најстарији хор у нас, основан давне 1838. године, достојно је презентовао и на високом нивоу дочарао присутним верницима своју богату стоосамдесет годишњу музичку баштину. Беседу је произнео прота Јован Милановић, осврћући се на речи Светог апостола Томе „Господ мој и Бог мој“.

Овогодишњи Четврти фестивал “Корнелије” завршен је у Томину недељу вечерњим концертом у храму Св. Петра и Павла, на коме су се представили здруженим певањем следећи дечји хорови: Подмаладак Панчевачког српског црквеног певачког друштва, са диригентом Борјаном Стражмештеров; Дечији  хор Саборне цркве у Сремским Карловцима; „Свети Роман Слаткопојац”, са диригентом Александром Раденовић; Дечији црквени хор из Земуна, са диригентом Сањаном Николић и Хор ОШ Растко Немањић – Свети Сава из Нове Пазове, са хоровођом Милицом Андрејевић. Пре наступа сва деца чланови хорова су најпре певали на свечаном бденију уочи Ђурђевдана у Саборној цркви.

Овогодишњи фестивал пригодним програмом, затворило је Панчевачко српско црквено певачко друштво, састављеним од пробраних бисера духовне музике српских и руских аутора: О, како безаконоје Стевана Мокрањца; Благообразни Јосиф Мите Топаловића;  Блажени јаже избрал јеси Александра Архангелског;  Христос воскресе Рожнова; Богородице дјево митрополита Илариона (Алфејева);  Богородице дјево Косте Манојловића; Христос воскресе грчког напева; Богородице дјево Сергеја Рахмањинова;  Величит душе моја Господа арехиепископа Јонатана (Јелецких);  Христос воскресе М. Потерјајка. У завршници је прозвучало неколико врло успешних песама претежно савремених аутора, на духовне текстове, као и обрада популарних народних и староградских песама: Љуби ближњега свога  Мирољуба Аранђеловића Расинског; Све док је твога благог ока  Исидора Бајића (обрада Ненада Вукмировића); Небо је тако ведро, староградска песма на текст Ј. Ј. Змаја (обрада Душан Максимовић; Пред Сенкином кућом, народна (обрада Војислава Симића). Две последње композиције Наша вера, песма Св. владике Николаја, народни напев у обради монахиње Јулијаније и завршно Ангел вопијаше, сјајна композиција Модеста Мусоргског подигле су све присутне на ноге и изазвале бурна осећања и дуготрајан спонтани аплауз којим је публика наградила хор и диригента. Главни гости Четвртог фестивала „Корнелије” Панчевачко српско црквено певачко друштво, својим наступом на концерту и одговарањем на Литургији доиста се представило на врло виском уметничком и духовном нивоу, достојно репрезентујући своју стоосамдесетогодишњу традицију неговања духовне музике.

Покровитељи фестивала Корнелије” су Епархија сремска, Саборна црква, Црквена општина сремскокарловачка као и Општина Сремски Карловци. Директор фестивала је гђа Мила Латиновић Радонић.

Карловачки богослови су и ове као и претходних година, по благослову Епископа сремског господина Василија и ректора Богословије протојереја-ставрофора Јована Д. Петковића бриули о смештају и свим техничким потребама хорова и певача, чиме су се показали не само као изузетни домаћини, него и као незаменљиви помоћници у остваривању овог значајног, али и врло сложеног подухвата. Највећи добитници били су верни слушаоци, благоверни народ из карловачке вароши и из околних места, као и један број посетилаца Сремских Карловаца, који су током ова два дана фестивалу вина претпоставили фестивал духовне музике.

Заиста је ово био незаборавни празник певане молитве који је у ове радосне дане напунио многе душе и срца пахалном радошћу, према речима празничних песама: „Пасха, Господња Пасха; Пасха свечасна нам засија, Пасха, радошћу једни друге загрлимо … и овако ускликнимо: Христос воскерсе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим во гробјех живот даровав“!

Организациони одбор Фестивала


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла