Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Празник Света Три Јерарха је Слава  Саборног Храма Митрополије банатске у Темишвару. Ове године на позив Митрополита Јована, Крсну Славу овог велелепног храма је увеличало присуство и учешће у Светој Литургији Његовог Преосвештенства Господина Василија, епископа сремског. У пратњи Његовог Преосвештенства били су протосинђел др Клеопа Стефановић, настојатељ Световаведењског манастира у Ср. Карловцима и епархијски протођакон Слободан Вујасиновић.

Домаћини су на неизмерно срдачан и гостољубив начин примили своје госте из суседне земље Србије. Светом Архијерејском Литургијом на дан празника началствовао је Митрополит банатски Јован  Сележан, а саслуживали су му Епископ сремски Василије и викарни Епископ Пајсије, сабор свештеномонаха, презвитера и ђакона. Тај велелепни храм је био мали да прими велики број верника који је дошао на Литургију.  Будући да се Света Три Јерарарха у Румунској Цркви славе као заштитници ученика и студената ово предивно сабрање је својим певањем улепшао хор Богословског факултета из Темишвара.

На крају Литургије Митрополит је исказао своју добродошлицу драгом му госту из братске Србије сећајући се и  славне карловачке митрополије која је очувала Православље на тим просторима и чији су митрополити задужили и  румунски народ.

Епископ Василије се обратио на румунском језику домаћинима и народу пригодном беседом где је истакао величину Васељенских Јерараха Светих Јована, Василија и Григорија али и Светога Јосифа партошког чије се Свете Мошти чувају у тој Саборној Цркви, митрополите Карловачке Митрополије и Свете Бранковиће који су својим присуством осветили наше две земље.

Посебно је све задивило то што у епархији сремској ова 2016.година је проглашена као година Светих Бранковића која ће бити крунисана великим ходочашћем Руке Свете Мајке Ангелине кроз Срем и где ће Мајка обићи своју децу у свим парохијама и свим манастирима наше епархије.

Славље је настављено богатом трпезом у двору Митрополије.

У повратку за Сремске Карловце Епископа Василија је ,као и увек, срдачно и братски примио Епископ будимски Лукијан са својим сарадницима у прелепом двору Епархије темишварске.

Срдачна благодарност домаћинима на предивном гостопримству а молитва у срцу да сваки Хришћанин има на уму да је најдивније дело и  Богу угодно онда када браћа живе заједно угледајући се увек на Свете које су изнедрили различити народи али које је Бог позвао да окупљају чеда Православна око својих Кивота на свим странама света….

Протосинђел др Клеопа (Стефановић), настојатељ Световаведењског Манастира и професор Богословије у Сремским Карловцима


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла