Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Саборном храму у Сремским Карловцима на Светој Литургији окупило се свештенство и преподобно монаштво Епархије сремске и ученици Богословије да узнесу молитве Господу за нашу свету Цркву и благочестиви народ, за Епископа сремског Господина Василија који ове године прославља 35 година епископске службе.

Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ сремски Господин Василије, а саслуживали су свештенство Епархије сремске, бачке и Архиепископије београдско-карловачке.

„Овог дана благодаримо Богу за велики дар Епископства који је, преко 35 година, подарио нашем Епископу Господину Василију. То Епископство, које је дар Духа Светога, није дошло тек тако, по личној жељи и вољи, већ му је претходило три деценије претежно монашког живота нашег драгог Владике. Живота који се одвијао углавном у послушању Светој Цркви…“ казивао је након Свете Литуригје протојереј-ставрофор Велизар Живановић, секретар Епархије сремске и подсетио на житије владике Василија који је монашки постриг примио 20.децембра 1964. године. Било је то прво монашење у манастиру Крки после Другог светског рата а чин монашења је извршио тадашњи Епископ далматински Стефан.

У чин Епископа посвећен је 03. септембра 1978. године у Саборној цркви у Београду, а хиротонију је извршио тадашњи Патријарх српски Герман.

На челу Епархије аустралијско-новозеландске је био осам година, од 1978.-1986. а од 1986. управља Епархијом сремском.

Захваљујући пре свега Господу а затим преданим радом и мисионарењем, Епархија сремска данас има 36 нових парохијских храмова а обновљена су 83 храма. Саграђено је 45 нових парохијских домова и црквених сала, а 46 обновљено. Данас у двадесет фрушкогорских манастира свакодневно се Богу моли за спас рода српског и свега рода људског 131 монашко лице и 10 искушеника и 8 искушеница (125 монашких лица је владика Василије замонаши). Довољно је напоменути да је пре 27 година у манастирима било само 43 монаха и монахиња.

Када се ради о духовној обнови, рећи ћемо за Епархију сремску:  за ових 27 година колико је води Епископ сремски Василије, да је од 146 активних парохијских свештеника 96 рукоположио Епископ Василије, као и 9 ђакона.

Посебно је поглавље брига Преосвећеног владике за богословски подмладак: студенте (108 студената ПБФ), богослове (42 редовна и 18 ванредних) и вероучитеље (109 вероучитеља у основним и средњим школама).

 Како је и истакао протојереј-ставрофор Велизар Живановић, за владику Василија важи она давна изрека „Епископ нема свог живота, јер он живи животом своје Цркве, свог верујућег народа.“

У име свештенства и преподобног монаштва обратио се Архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Игњат Товаровић и предао владики Василију штап филигранске израде, као и крст и панагију.

 Епископ сремски Господин Василије је заблагодарио Господу на свим даровима, захвалио се посебно верном народу и свим дародавцима који су учествовали у обнови храмова Епархије сремске, посебно се захвалио братији свештеницима и преподобном монаштву што у заједничкој молитви, љубави и милосрђу деценијама живе и раде у Епархији сремској.

 За Епископа сремског Господина Василија додатна снага и укрепљење су млади богослови који сваког дана узносе молитве у Саборном храму.

На светој Архијерејској Литургији епископ сремски Господин Василије произвео је у чин архимандрита протосинђела Арсенија Матића настојатеља манастира Бешенова, захваливши се на досадашњем труду и раду који је показао као професор у карловачкој богословију, као и за велики труд око обнове манастира Бешенова.

 Обележавању тридесетпетогодишње епископске службе владике Василија присуствовали су и пријатељи, школски другови, градоначелници градова Епархије сремске, представници Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, др Милета Радојевић директор и Томислав Бранковић, помоћник.

 Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла