Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Поводом обележавања Св. равноапостолне браће Кирила и Методија, благословом Његовог Преосвештенства Господина Василија, Епископа сремског, Удружење српско-руског пријатељства и Саборна црква у Сремским Карловцима организовали су Дане словенске културе, 28. и 29. маја у Сремским Карловцима.
Бденије у Саборној цркви Св. оца Николаја у Сремским Карловцима у суботу 28. маја служио је старешина храма, протојереј Јован Милановић, уз молитвено присуство Његовог Преосвештенства, Епископа Сремског Господина Василија. Богу у славу удруженим гласовима појали су хорови „Св. Стефан Дечански“ из Новог Сада и црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, као и ученици Карловачке богословије. Након бденија, у 19 часова, сабрани народ имао је радост да чује наступ гостујућег хора из Косовске Митровице, чији су чланови предвођени диригентом Петром Ракићем извели низ духовних и световних композиција.
У недељу 29. маја Сремске Карловце посетила је делегација из сестринске нам Русије, предвођена Његовим Високопреосвештенством Господином Димитријем, Митрополитом тобољским и тјуменским. Високопреосвештени Димитрије је, уз саслужење Епископа сремског Василија, игумана Петра-члана руске делегације и сремскокарловачког свештенства, служио свету архијерејску Литургију у Саборној сремскокарловачкој цркви. Службу Божију певао је хор Ипатјевског манастира из Костроме, који је својим раскошним појањем на присутне верне оставио посебан утисак. Након божанствене Литургије, руска делегација која је бројала више десетина чланова, обишла је ризницу патријаршијског двора у Сремским Карловцима, након чега им је уприличена трпеза љубави у трпезарији Карловачке Богословије.
У 17 часова у свечаној сали Богословије одржан је симпосион на тему „Руска бела емиграција у Србији“. Потом је у истој просторији уприличен концерт на коме су наступили хор Ипатјевског манастира из Костроме и Московски козачки ансамбл „Жива Рус“. Својим наступом извођачи су одушевили све присутне, показавши колика је разноврсност и богатство духовности и културе православних Словена, чије су темеље пре више од 11 векова поставили Свети Кирило и Методије.

С. Лакетић, З. Зимоња, М. Јањић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла