Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На дан прослављања Светог Нектарија Егинског, у петак 22. новембра 2019. године, у храму Сабора српских светитеља у Руми, како и доликује овом смерном слузи Божјем, светом Литургијом саборно узнете су молитве. Литургијом је началствовао презвитер Марко Јањић, парох у Малим Радинцима, протојереј-ставрофор Здравко Тепић и старешина овога велелепног храма који се живопише и у свему напредује, отац Бранислав Мишковић. За певницом је био парох овог храма, јереј Вујадин Савић, и вероучитељ Ненад Весић.

Уистину су чудни путеви Господњи! Како овај светитељне познаје границе, тако ни молитва не познаје границе, те је дух Светог Нектарија обитавао у цркви, а молитва стигла из Руме на Егину, али не само из овог сремског града, већ и из свих светиња на пет континената. И тако се молитве усложише а са њима и благодарност овоме светитељу за исцељења од болести, јер много је оних којима је Свети Нектарије помогао.

О његовом житију, слузи Божјем лишеном власти и части, надахнуто је казивао после свете Литургије  отац Бранислав Мишковић, говорећи о чудотворном  дејству Светитеља Егинског Нектарија које се осећало од првога дана његовог уснућа, и на Егини и ван ње. Слава имена светитељевог ширила се из дана у дан међу побожним народом

„ Посведочен врлинским животом и чудесима, показавши се нови мироточац и исцелитељ неисцељивих болести, под вулканском навалом народне побожности и поштовања, Св. Нектарије би и званично прибројан сабору Светих 20. априла 1961. године, одлуком Цариградског патријарха Атинагоре и Св. Синода Велике Христове Цркве. ..“ пише Преподобни Јустин Ћелијски.

Честица моштију Светог Нектарија Егинског се данас налази у Епархији сремској у Сремским Карловцима и на Петроварадину, у манастиру Раковици, његовом храму у Ваљеву. Овом Божјем угоднику посвећен је храм и у Јагодњаку у Хрватској.

Прослављање Свето Нектарија се у румском храму Сабора српских светитеља насатвило Акатистом који су од 16.30 служили свештенослужитељи  Вујадин Савић и Горан Душанић.  У наставку је служена Света тајна Јелеосвећења.

З. Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла