Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Празник Богојављења 19. јануара 2017. лета Господњег у Сремским Карловцима отпочет је Литургијским слављем у Саборној цркви Светог оца Николаја.
Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Петковића ректора Карловачке богословије, протојереја-ставрофора Душана Колунџића, протојереја Јована Милановића старешине Саборног храма и протођакона Слободана Вујасиновића, ђакона Станка Лакетића.
Литургијско славље својим гласовима улепшали су чланови хора Свети Арсеније, под диригентском палицом госпође Миле Радонић. На Литургији су присуствовали и пливачи за Часни крст.
По завршетку Свете Литургије, Владика сремски Василије је већ традиционално осветио воду на централном сремскокарловачком тргу.
Ове године је и по први пут у организацији новоосноване Православне омладинске заједници одржано пливање за Часни крст. У литији са коњима народ и учесници са свештенством упутили су се ка отвореном базену хотела „Дунав“ где је и уз присуство око две стотине људи одржано прво пливање у Сремским Карловцима.
Иако се за пливање пријавило око седамдесеторо младића из техничких разлога пливало је њих тридесет.
С обзиром на то да је пливање било симболично договором организатора и учесника награда је припала најстаријем учеснику господину Новици Миљковићу који има 60 година.
Својим присуством овај догађај увеличали су Владика Василије и председник сремскокарловачке општине, која је и подржала и помогла одржавање овог програма, господин Ненад Миленковић.
За све учеснике, свештенство и организаторе уприличен је ручак у хотелу „Дунав“.
Сви пливачи су добили на поклон похвалницу и мајицу а победник Богојављенску плакету и два крста; један који остаје у његовом власништву и други који добија као благослов за његов дом и њега враћа по оданију празника на Литургији у Саборном храму.
Трећи крст остаје у рукама Православне омладинске заједнице и за њега ће се пливати сваке године.
Председник православне омладинске заједнице Сремски Карловци.
Михаило Јањић

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла