Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Пливало се и у спомен на блаженопочившег патријарха Иринеја, Митрополита Амфилохија, владику Милутина и све који су се преставили Господу

Окупљени око своје Мајке Цркве, у цркви Светог Саве у Бечмену, христоверни народ је са свештенством учествовао срцем и душом у молитви, одговарајући у глас, као један, на торжественој Литургији. Светом Литургијом началствовао је прота Мирослав Вујић док је певницом руководио старешина бечменског храма отац Немања Бошковић. На божанској Литургији били су присутни и пријављени пливачи за Часни Крст.

После свете Литургије заједничким молитвама је извршено Велиководоосвећење.

Прота Мирослав Вујић је вернима честитао данашњи празник Богојављења и позвао све да се радују, јер: „Радост је дотакла срца наша. Ми сведочимо данас као што се сведочило пре неколико векова када се над водама Јорданским јавио Бог у Тројици Један. Отац у гласу, Син у телу, Дух Свети као голуб.“

Верни народ Бечмена, Сурчина, Јакова, Петровчића и Бољеваца  у Богојављенској литији од храма Светог Саве хитао је ка Бечменском језеру где је за подне заказано пливање за Богојављенски крст. Иако у мањем броју него претходне године, ово братство и сестринство, ова православна породица, заједница, једна у духу, мисли и молитви, певала је песме и тропаре, песме посвећене Светом кнезу Лазару и Косову и Метохији.

Бележимо како је изгледало сведочанство и потврда вере: свака молитва изговорена данас у Бечмену је на хиљаде молитви изговорених широм света; свака рука уздигнута ка небу у молитви је на хиљаде руку за све оне који из било ког разлога нису могли да учествују у литургијској заједници и радости пливања за Часни Крст. Данас се пливало и у спомен на блаженопочившег патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија, владику Милутина и све оне који су се преставили у Господу у времену од претходног до овог богојављенског пливања.

Тачно у подне најавом деветог по реду, већ традиционалног пливања за Часни Крст у Бечмену, људи су заузели је своја места како би здушно бодрили пливаче у леденом Бечменском језеру. Протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима извршио је чин освећења воде, а након молитве за освећење воде, јереј Ненад Катић, старешина цркве Светог Јована Крститеља у Петровчићу, благословио је пливаче.

Господин Милош Гачић, коме много дугујемо за савршену организацију и техничке припреме, и ове је године очински бринуо о пливачима, водио је програм овогодишњег пливања за Богојављенски Крст. Пливачи су изговорили заклетву у част Српске Цркве што је Света, у част Косова и Метохије, заклињући се да ће испунити правду сваку, да ће помоћи болесном и нејаком, српској земљи и роду за које ће ићи и у ватру и у воду.“ Пливаћемо  у част Господа нашег Исуса Христа, тако нам Бог помогао!“ громким гласом заклели су се пливачи.

Због прописаних мера услед епидемиолошке ситуације, промењен је ред пливања, те су се пливачи по групама спуштали у воду. Најбржи до Богојављенског Крста био је данас двадесетогодишњи Милутин Цимеша који је са  18 година први пут запливао.

Организатор манифестације је наша Света Црква уз подршку и разумевање Градске општине Сурчин, на чему сви благодаримо. За све пливаче приређена је трпеза у црквеној сали, а том приликом је свако на дар добио крст да га чува од сваког зла, док ће им захвалнице бити накнадно уручене. Вредне мирјанке су припремиле трпезу са традиционалним јелом, док је домаћу штрудлу са вишњама и орасима умесила гђа Сретенка Воденичаревић (81), што истичемо овом приликом захваљујући се на њеном труду и љубави и сећајући се и захваљујући истовремено свим нашим вредним мироносицама, које су увек у својој цркви на служби Богу и своме народу.

З.Зец

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла