Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Подсетивши на животопис мученице Марине која је одбила лепоте овоземаљског живота, јер се заветовала Господу, Владика Василије је указао на то колика је била вера ове светитељке када и у последњем часу, пред само погубљење, захваљује Господу за снагу што јој је давао током свих мучења којима је била изложена, па је наставио:

„Ово је празник који поштују чак и припадници других вероисповести; на овај дан се празнује и светкује, и ретко ко данас ради, јер сви молитвено призивају ову великомученицу која је свој живот принела на олтар Господу, коме је посветила своје биће, своју снагу и свој живот.

Ова светиња у којој смо се окупили, обновљена је захваљујући уваженој председници Општине Сурчин гђици Весни Шаловић, иначе родом из овог места. Одлучила се да обнови ову светињу љубављу и трудом, и да је остави потомцима српскога народа, српској деци.
Поводом ове светковине, дошли смо, као и свих претходних година, да се помолимо Господу за здравље свих; за здравље и напредак села и свих житеља у њему; за здравље васцелог српског рода и свих хришћанских народа.

Бог нам дарује све сваког дана, из мере у меру, и онако како ми узвраћамо Богу на даровима, тако нас Бог непрестано дарује у лепоти нашега живљења, у здрављу, срећи, миру и у духовном расположењу.
Све су то дарови Неба, дарови које једино Бог може разделити, а Он то чини из огромне своје љубави коју поклања роду људском све од доласка у овај свет указујући нам пут спасења.

У Староме завету су свети праоци и патријарси, видеоци Старозаветне Цркве, пророци и сви други, очекујући Месију, Онога који ће избавити род људски, веровали да ће тај будући Месија устројити овоземаљско царство, овде на земљи, и олакшати им живот овоземаљски, а Он је, дошавши у овај свет у плоти, казивао: Царство моје није од овога света!

Припремајући народ Божји за другу, небеску отаџбину која се очекује и за коју се ми хришћани молимо, Господ нам напомиње да је ово наша само привремена отаџбина у којој смо се нашли, као што су се наши преци налазили у њој пре толико стотина година. Као деца двадесет првог века коју је Господ посејао овде, имамо обавезу и посебан задатак као сваки хришћанин и светосавац, православац у својој Цркви – да обнављамо своје светиње и своје домове.
Лепо се каже у нашем народу: Нека ти буде лепо, уредно и чисто као у цркви!
Тако, наше цркве и јесу места која непрестано улепшавамо и где непрестано служимо Литургије и овога и онога света.
Када вадимо честице за живе и за упокојене душе наших милих и драгих, а вадимо их на дискосу, непрестано се молимо Господу за све душе као за живе пред Њиме. Наиме, Бог није Бог мртвих, већ је Бог Аврамов, Исаков и Јаковљев, Он је Бог живих, јер пред њим ништа није мртво.

Сетимо се при том, да када је Бог створио свет, саздао је и човека од праха земаљскога: дуну му Бог дух живи, и поста човек душа жива.
И изађе потенцијал из оклопа који се тело зове, тело које се враћа земљи из које је настало, али унутарњи човек, потенцијал наш унутарњи, дух који нам даје снаге да стварамо и осмислимо све оно што је у нашим мислима и души, јесте Дух који нам је Бог подарио и тај божански Дух нам даје снаге да урадимо све што до нас стоји. Императив је да сваки од нас понаособ учини нешто добро, честито и племенито у своме роду, и читавом свету.
Гест хришћанске љубави наше председнице Општине Сурчин свакако је израз једне хришћанке која је у души својој гајила осећај – од самог детињства када је крштена у овој цркви – да ову светињу треба обновити…

Нека Господ и Свети Сава, који је покровитељ цркве у Бечмену, подаре гђици Весни Шаловић и њеној породици, као и свим житељима Бечмена, здравље и напредак!“ – истакао је Епископ сремски Господин Василије, и додао:

„Две стотине и четири године служи се у овом храму света Литургија. Можете само замислити колико је овде молитава Богу упућено, колико је радости доживљено, колико је овде суза проливено, уздаха пред Господом изливено – из ове мале светиње! То заслужује огромну пажњу нас деце двадесет првог века како бисмо се могли дичити пред свима својим прецима и нашим врлим Србима који су подигли ову светињу, као и сваку светињу у сваком нашем селу, и казивати да ми, њихови потомци, следимо њихов пут, пут хришћанског и православног народа,“ казао је на крају проповеди Преосвећени Владика Василије.

 

Вест доставила Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла