Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У оквиру дана Свете Петке у Сурчину, у славу ове Светитељке поштоване у читавом свету у Светосавксој сали у Сурчину је говорио Високопреподобни архимандрит др Клеопа (Стефановић), професор славне Карловачке бogословије.

Као младог монаха Епископ Василије га је упутио у Румунију да заврши докторат, а како каже сам отац Клеопа, Епископ сремски му је рекао да ће чувајући мошти Свете Петке завршити два доктората – један који траћи наука и други који даје светитељка и све што ће тамо са верним народом доживети. И ткао је и било.

Град Јаши налази се иза Карпата, у североисточном делу Румуније, у историјској покрајини Молдавија, уз саму границу са данашњом државом Молдавијом, насталом по распаду Совјетског Савеза.Град је био престоница Кнежевине Молдавије од XВИ века до 1861. године, када је створена Румунија, и престоница Румуније за време Првог светског рата.

Надахнуто, отац Клеопа је казивао житије ове Божје угоднице.

Данас се мошти, њено нетрулежно тело чувају у Саборној цркви посвећеној Сретењу Господњем. То је катедрална црква Митрополије Молдавије и Буковине и седиште митрополита. Подигнута је у XИX веку на темељу старе цркве из XВ века. Има четири торња и види се из сваког дела града.

Ово је место коме хрле стотине хиљада верника. Приступ моштима могућ је од 6.30 часова ујутро до 9.30 увече. Чак и у време највеће зиме, када у Јашију температура падне и до минус 30 степени, у цркви и пред црквом је ред верних. Житељима Јашија долазак код Преподобне мати Параскеве је саставни део свакодневног живота, а са њима су ходочасници из целог света.

У току дана врши се седам служби. Крај кивота увек дежурају по један јеромонах, један ђакон и један појац. Они помазују верне светим уљем, исповедају, читају молитве за болесне и невољне, служе Акатисте и Молебни канон и примају помјанике (то су папирићи са именима живих и мртвих). Прво долазе стари, па они који иду на посао, а затим ученици чији се дечји кораци чују. Своје молбе деца исписују својој Светитељки.

Епископ сремски Василије на празник Свете Петке богослужио у Јашију

У Румунији се празник Свете Петке слави 14. октобра по новом календару. Због мноштва људи које се тих дана слије у Јаши, мошти се износе из цркве пет дана пред празник, полажу се под озидани балдахин и ту остају наредних десет дана. Људи чекају данима и ноћима како би се поклонили светим моштима и додирнули светитељкине руке, па некада ред, по сведочењу оца Клеопе, буде и по неколико километара. Пред несагледивом масом народа службе врши велики број архијереја, не само из румунске, већ и из других православних цркава. 2010. године Српску Православну Цркву представљао је Његово Преосвештенство владика сремски Василије, а ове Његово преосвештенство владика источноамерички Митрофан.

У част празника сваке године у Јаши стижу и мошти светитеља из других православних земаља, а 12. октобра увече заједно са моштима Свете Петке монаси их проносе кроз град и ова литија се зове Пут Светих.

Није довољно једном отићи у Јаши, као што није довољно једном се напојити водом живом.

Слово о Светој Петки уваженог и многопоштованог оца Клеопе може се послушати на Радију Српски Сион и Радију Слово љубве.

Предавање је одржано 24. октобра 2022. године.

Старешина цркве Свете Петке у Сурчину, протојереј Александар Цвитановић је вече почео празничним Тропаром у славу ове Божје угоднице, а потом је оца Клеопу поздравио архијерејски намесник земунски протојереј Страхиња Голијан. Надахнутом предавању су присуствовали јереј Милан Томашевић, сабрат цркве Свете Петке и протонамесник Слободан Чавка, старешина сурчинске цркве Светог апостола Матеја, прота Мирослав Вујић (пензионисани парох Епархије банатске).

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла