Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Прослављена је на дан светковања светих Кирика и Јулите 28. јула 2017.  светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Епископ сремски  Василије. Саслуживали су:  архимандрит Арсеније, игуман манастира Бешенова; јеромонаси Лукијан, Василије  и јеромонах Митрофан (новорукоположени); протојереји-ставрофори: Бранислав Поповић, др Драгомир Сандо, Мирослав Јосимовић, Споменко Грујић, Влатко Голић и Станко Трифуновић; јереј Владимир Ћирић; протођакон Слободан Вујасиновић и ђакони Станко Лакетић и Јовица Мијајловић. За певницом су појали ученици Карловачке богословије предвођени професором Јованом Стојановићем.

Данашња летња слава манастира Бешенова окупила је садашње и бивше ученике професора и игумана манастира оца Арсенија.

Током Литургије Епископ Василије је произвео Митрофана Матовића у новог свештенослужитеља на Њиви Господњој.

По благослову Епископа сремског, празничну проповед произнео је протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, који је, честитајући уваженом архимандриту и професору Карловачке богословије игуману Арсенију, казивао укратко историју овог манастира и додао:

„Нико као Бог не чини, па, ето, током само неколико година како су у манастиру засукали рукаве, на челу са Владиком Василијем, отац Арсеније и други помагачи, за само неколико година васкрсава ова светиња, исто као  што васкрсавају и наше заједничке душе…“

По завршетку Литургије, испод древних липа одржано је „песничко слово“ и проглашени победници на овогодишњем, сада већ традиционалном песничком конкурсу „Бешеновска приношења“, чија је овогодишња тема била: Земних милина небески крај.

Штампање и овогодишње збирке песама подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Скупу су присуствовали,  у име Секретаријата, др Мицић, помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе, и г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за односе са верским заједницама.

Песничко окупљање у славу Господњу и манастира Бешенова благословио је Епископ сремски Василије, који је и овом приликом подсетио на несрећну судбину манастира у којем је годинама служио под липом у старој дрвеној цркви са надом и вером да ће се манастир Бешеново подићи из пепела.

Захваљујући великом труду високопреподобног архимандрита Арсенија, професора достославне Карловачке богословије, и бројних приложника и дародаваца, данас манастир израста у бисер православља и наше Свете Цркве.

Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за односе са верским заједницама, истакао је да се сви радују песничкој манифестацији која манастиру даје још један духовни сјај  и да ће се Секретаријат трудити да и убудућности помаже манастир Бешеново, као и све друге светиње.


Жири у саставу српских песникâ Благоје Баковић, Јованка Новковић Перге и Владимир Јовић (победници претходна два конкурса) и игумана манастира архимандрита Арсенија донео је једногласно одлуке о награђеним песницима.

Специјалне награде добили су: Јасна Арбанас, Сара Јовановић, Иван Гаћина, Естер Терзин, Весна Убавчић, Љутомир Рундић, Божидар Пешев, Валентина Чизмер, Милан М. Цимбаљевић, Љубомир О. Вујовић, Душан Живковић, Јован Н. Бундало, Нада Хаџи Перић, Марко Јовичић, Гордана Јовановић шарић, Жаклина Ј. Манчић, Маринко Савић, ГоранВитић, Славко Вуковић и Владимир Бајић.

Прва награда на овогодишњем поетском конкурсу Земних милина небески крој припала је г. Бошку Ломовићу за песму Насушна тајна. Друга награда је припала равноправно Бранку Конотару из Београда и Јасни Миленовић из Новог Сада. Трећа награда припала је Сањи Бераковић из Осијека, Радојици Радовићу из Цетиња и Весна Радовић из Београда.

Са овогодишњег конкурса 139 надахнутих песничких остварења нашла су место међу корицама књиге и потврдила да поетски подухват „Бешеновска приношења“, која трећу годину заредом прате издизање манастира Бешенова, израстају у још једно духовно стециште православног песништва у Србији.

Програм је водио Вељко Бирач, студент прве године Православног богословског факултета у Београду, иначе ђак генерације Карловачке богословије.

Данашем празниковању присуствовали су представници Војске Србије, многобројни гости из неколико градова, пријатељи манастира, угледне и јавне личности културног живота.

З. Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла