Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Велика је радост и духовна добит боравити у присуству светитеља. Освећујући некад свој живот они данас лече наше слабости подсећајући нас на Царство небеско и на речи Господње да човек не живи само о хлебу…. ( Мт. 4,4). Тако је и Мајка Ангелина, поново дошла у Моровић, изволевши да походи земљу Сирмијску како некада тако и сада. Некадашњи средњевековни град Моровић, сабрао се у једну целовитост, спреман и радостан што ће дочекати Свету српску деспотицу Мајку Ангелину. Српски барјаци и литије развијали су се у ветру, а благослов Свете мајке благосиљао је све присутне.

Река народа сливала се ка храму Рођења Пресвете Богородице у Моровићу, појући химне светитељки. Дични јунак и Светитељ моровићки Свети Стефан Штиљановић дочекао је у свом некадашњем моровићком замку Свету Деспотицу, и два благослова су загрлила ово мало сремско село. Простор храма није био довољан да прихвати све верне који су притекли са литијом па су се појединци тискали око храмовних врата и у простору порте. Док су свештеници читали Акатист, цео храм је једним гласом благодарио: Радуј се Ангелино похвало рода нашега, а најгласнији су били они најмлађи. По прочитаном акатисту уследило је Вечерње богослужење и мошти Мајке Ангелине остале су да преноће у храму.

Међутим, зби се реч Господња: Пустите децу да долазе к мени, јер је таквих царство небеско! И заиста ученици веронауке старијих разреда, од петог до осмог, су долазили и на сваки сат читали Акатисте Мајци Ангелини а очекујући док дођу следећи читали су Псалтир. Храм ни једног тренутка није био празан а најупорнији су остали чак до јутра. У девет часова ујутру служена је литургија Пређеосвећених дарова, после које је читан Акатист. Као што су мошти свечано дочекане тако су једнако достојанствено и испраћене,уз благослов и присуство Његовог Преосвештенства епископа сремског Господина Василија. У 12. часова мошти су кренуле у село Филипа Вишњића, Вишњићево.

вероучитељ Никола Лукић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла