Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Старо Хопово

манастир Старо Хопово

До Старог Хопово долази се са пута Нови Сад – Ириг, пролазећи поред манастира Хопово (ново).
Источно од манастира Ново Хопово на малој заравни, изолован али не и неприступачан, лежи манастир Старо Хопово или како се често назива „стари манастир“.
Старо Хопово је подигнуто између 1496. и 1520. године од стране деспота Ђорђа Бранковића (Максима). Но, предање које то наводи је доста несигурно па је и данас то питање отворено. Турски списи га помињу у више наврата (1545-48, 1566-69, 1578, а домаћи чак и нешто раније. Од првобитне цркве посвећене св. Николи (за коју се мисли да ју је изградио деспот Ђорђе Бранковић) није остало ништа. Како је била саграђена од дрвета, а покривена црепом, то је веома лако страдала од земљотреса 1751. године. Уместо ње је никла нова црква 1752. године посвећена св. Пантелејмону.
То је црква која и данас постоји. Опис фрушкогорских манастира (1753.) већ спомиње Старо Хопово као метох манастира Ново Хопово. Данашњи храм је малих размера, зидан је од тесаног камена и опеке. Кубе због своје величине и облика на неки начин доминира над целом зградом и почива на луцима а ови на пиластрима.
Звоник не постоји нити га је икада било. У једнобродној цркви са куполом богато резбарени иконостас сликао је 1793-1800. године иришки молер Јефрем Исајловић.
У близини манастира, изнад потока Јеленац је уредјени извор – капелица.
Последњих година манастир је доста обновљен и обнавља се и даље. Озидан је и звоник тако да је манастир Старо Хопово добило свој нови изглед.

Манастир Старо Хопово (1496. ктитор Владика Максим Бранковић), 22406 Ириг, Храм Св. великомученика Пантелејмона (1496).

Електронска пошта: manastirstarohopovo@gmail.com

Настојатељ: протосинђел Атанасије Гатало, са братијом, тел: 064/385-25-65.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла