Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Обед

Традиционално је веровање да је храм манастира Обед подигла мајка Ангелина, 1486. године, користећи материјал са лађе, којом је мошти свог канонизованог супруга допремила до деспотске престонице Купинова. Ипак, постоји још једно предање из 18. века, које као првог обедског ктитора именује њеног сина, Владику Максима. Наводно је бивши деспот на овом месту основао мању монашку заједницу, посвећену Благовештењу и ту је, по истој легенди, његова мајка примила анђеоски образ. У турским дефтерима, ова светиња се помиње 1556 – 1557. и 1578. године, као порески обвезник који је султановој благајни исплатио 180 акчи.

Ктитор старог храма, начињеног од дрвета, био је Лазар Чупић из Вуковара. У поузданим изворима на овај сакрални објекат наилази се и 1723. године, када је његов антиминс осветио Митрополит Викентије (Поповић Хаџилавић). „Описи“ из 1753. и 1771. године, представљају је као мању богомољу, са сводом и иконостасом од храстових дасака, подом од опеке и припратом, која је од наоса била одвојена „дашчаном парапетном преградом“. Пред храмом се налазио скроман конак, такође начињен од дрвене грађе и оплетен прућем, облепљеним блатом. Почетком 20. века, помињу се и монашке келије од набоја, које су нестале између два светска рата.

На месту трошне, дрвене цркве, 1930. године, од трајног материјала, сазидано је једнобродно здање, са зиданим звоником, у ком су чувани делови првобитног иконостаса. Другу половину 20. века, Благовештењски храм дочекао је у рушевинама. Потпуно је обновљен настојањима Епископа сремског Господина Василија. Ова светиња нема монашку обитељ и опслужује је парохијски свештеник из Купинова, јереј Предраг Михајловић.

Манастир Обед ‒ Kупиново

‒ Храм Благовести Пресвете Богородице, саграђен 1501.

Обновљен и освећен 22.10. 2007.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла