Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Хорови

ХОР ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

СУРЧИН

 

Црквени хор у Сурчину основан је благословом епископа сремског Господина Василија 3. априла 1998. године.

Први хоровођа био је Господин Предраг Миодраг, он је водио хор до месеца октобра 1998. године, а потом је диригентску палицу преузела професорка виолине госпођа Венија Томић Жарковић. Хор 2002. године преузима Татјана Бокић уз свесрдну асистенцију Миле Марковић. Од јануара 2010. године  хором управља мр. Предраг Стаменковић.

Хор је за време свога постојања својим молитвеним појањем увеличао Академију поводом 800 година  манастира Хиландар, Божићне, Васкршње и Светосавске свечаности и духовне вечери више пута за време свога постојања. Такође су били учесници Видовданских сабора црквених хорова  у Руми, Сретењских сусрета хорова у Батајници, били су гости у Руском дому поводом обележавања 90 година од завршетка Првог светског рата и пробоја солунског фронта.

Маја 2010. године на међународном хорском фестивалу ”Мајске хорске свечаности” у Бјељини у  категорији камерних хорова освојена је сребрена медаља, на истом фестивалу 2011. године освојена је златна медаља.

Појање овог хора се чуло у скоро свим фрушкогорским манастирима, под манастиром Острогом у Сремској Митровици, Гргуревцима, Сланкамену, Војки, Старој Пазови, Новим Бановцима, Добринцима, Јакову и многим другим местима у нашој лепој Србији и Републици Српској.

 

Поред мешовитог хора при цркви Свете Петке у Сурчину а под окриљем великог хора постоји и дечиј хор којим управља госпођица Мила Марковић.

Данас мешовити хор у Сурчину броји око 30 чланова и сваке недеље поју Свету Литургију у храму.

 

Текст припремила Верица Лакочевић

_________________________________________________________

ДЕЧИЈИ ЦРКВЕНИ ХОР „ХЕРУВИМИ“

БЕОЧИН, БЕОЧИН СЕЛО

 

Дечијиу хор Херувими

Благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Господина Василија, при храму Преображења Господњег, о Васкрсу 2011. године, основан је дечији црквени хор, са задатком да негује српско народно црквено појање и доприноси лепоти свих богослужења.

Дечији црквени хор „Херувими“ из Беочин села, није  једини  дечији црквени хор, али је једини у Срему  и сремској епархији који активно учествује на свим богослужењима у Храму Преображења Господњег а чији су чланови узраста од пет до петнаест година.

Поред одговарања и духовних песама које су основ за праћење литургијског  живота, ова деца брину и о очувању српских традиционалних песама.

У години која је обележила њихово оснивање, упознавање и вежбу имали су значајан број наступа.

Први самостални концерт,  уочи храмовне славе, августа 2011. године; наступ на Међународној изложби Православне фотографије у Беочин граду , концерте у Черевићу и манастиру Беочин, гостовање на видовданском фестивалу фолклора и храму у Љукову и др.

Посебну част и задовољство овај дечији црквени хор је имао , када је на лични позив епископа сремског Господина Василија, пратио  Свету Архијерејску Литургију 08. јула 2012. године у Свилошу, и вечерње богослужење у храму св. Василија острошког у Беочину 15. септембра 2012. године.

16. октобра, на основу члана 5. одлуке о општинским наградама и признањима, Комисија за доделу признања и награда, на седници одржаној 12. октобра 2012. године, донела је одлуку о додели признања општине Беочин, дечијем црквеном хору „Херувими, за допринос у култури и неговању српског народног црквеног појања.

Хоровођа дечијег црквеног хора „Херувими“ је супруга свештеника Александра Нинковић.

_________________________________________________________

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла