Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Српска православна црквена општина Кукујевци настала је досељавањем српског живља у ово место, као последица ратних дејстава у републици Хрватској и БиХ 1992.године.

Досељавањем српског народа из Хрватске и делом из БиХ мењајући своје домове и имања у Хрватској са Хрватима из Кукујеваца за њихове домове и имања, село Кукујевци у потпуности мења националну структуру.Пратећи та збивања свештеник бачиначки јереј Душан Чавка који опслужује Кукујевце (у којима има седам српских домаћинстава од петсто и више хрватских римокатоличких)  и Епископ сремски Господин Василије увиђају потребу за оснивање нове црквене општине и парохије Кукујевци.Благословом Епископа Василија, а на предлог досељених мештана одређује се да храмовна слава места Кукујевци буде Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина.

За рађање ове црквене јединице сматрамо дан када је одслужена прва света Литургија у овом месту на травнатој површини поред школе у центру села, на дан Велике Госпојине 1992. године.Оспособљава се једна просторија у склопу старе напуштене и оронуле школе и почиње се са служењем светих богослужења и вршење свештених обреда.Набављају се матичне књиге, печати, благајнички дневник и полако се успоставља црквени живот по православном обреду у овом месту. Свештеник бачиначки јереј Душан Чавка долази једном месечно у Кукујевце и служи свету Литургију и тако чини све до пресељења у Кукујевце 1995. године.

Истовремено се оснива и православно гробље непосредно уз католичко и освећује се централни крст и површина предвиђена за гробље од стране Преосвећеног Владике Василија на Велику Госпојину 1994. године.

У међувремену се од три просторије у објекту старе школе оспособљава пристојан простор за богомољу и уређује се и попуњава потребним предметима и скромним иконостасом, те се ту даље служе богослужења и врше обреди.Прва храмовна слава Велика Госпојина прослављена је у овом објекту 1993. године а кумови су били Никола и Бранка Карановић, досељени из Осијека.Освећење капеле је обављено 26. децембра 1993. од стране Епископа Василија, а кум је био Милан Косијер.

Године 1995, оспособљава се други део напуштене зграде за стан свештенику и потребе црквеноопштинске канцеларије, а урађена је и скромна трпезарија.У овом послу се посебно истакао господин Борислав Ћућа који је неуморно помагао свештенику и пратио га у изналажењу потребних средстава за уређење овог парохијског дома.

Свештеник се са породицом 1995. године дефинитивно пресељава у Кукујевце и предаје парохију бачиначку.

Уз постојећи објекат зграде у којој је смештена богомоља дозиђује се звоник медитеранског стила и купује се црквено звоно 216 килограма. Звоно је купљено од прилога верника, а звоник зидан од цигле која се ту налазила а предвиђена је за други објекат од чије се реализације одустало и од прикупљеног материјала из разних извора.

Звоник и звоно осветио је владика Василије 23. новембра 1997. године. Кум је био господин Братислав Богатић.

Благословом Његовог преосвештенства а на предлог надлежног пароха оца Душана, парохија кукујевачка узима за ”заветину” села, као заштитника поља , винограда и воћњака, Светог Василија Острошког Чудотворца.Први кум је био  Ранко Дреновац са породицом.

Године 2006 , саграђена гробљанска капела и посвећена је Благој Марији мироносици. Освећење је извршио Епископ сремски Господин Василије 15. октобра 2006. године. На кукујевачком гробљу од 1992. до 2022. године сахрањено је 805 лица.

Преосвећени владика Василије у парохијском дому у Кукујевцима, у присуству архијерејског намесника шидског протојереја Радомира Мишића и надлежног пароха оца Душана Чавке у пролеће 2010. године доноси одлуку да се гради  нови храм на плацу који ЦО Кукујевци користи и одржава заједно са објектима од 1992. године, а који припадају ОШ „Бранко Радичевић“ Шид, и која је одлуком свога школског Одбора препустила наведене некретнине ЦО Кукујевци.

Пројекат за нови храм је израдио атеље за пројектовање  „МИТРОВИЋ“ ,пројектант д.и.а. Милорад Митровић из Сремске Митровице, а трошкове израде исплатио је господин Братислав Богатић из Кукујеваца.

У склопу активности везаних за изградњу новога светога храма у Кукујевцима,као први свештени чин извршено је освећење земљишта на коме ће се свети храм градити.Освећење је 30. октобра 2011. године извршио владика Василије уз саслужење: протојереја-ставрофора Саве Почуче, протојереја Радомира Мишића, јереја Александра Чавке и ђакона Дарка Кончаревића.

Радови на изградњи новог храма отпочели су 5. јуна 2013. године. Извођење грађевинских радова је поверено фирми ”Неимар”, власника Мирка Дмитрашиновића из Кукујеваца. Темељи су завршени 8. јула и освећени 4. августа исте године после Свете архијерејске Литургије, коју је служио Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереј-ставрофора Драгана Предића, протојереја Радомира Мишића, протонамесника Душан Чавке и јереја Слободана Чавке. Надлежни парох, отац Душан је овом приликом одликован је чином протојереја. Кумови и домаћини су били Братислав и Нада Богатић.

Грађевински радови су настављени 7. октобра 2013. године. У пролеће 2014. године су израђена три Крста  и изливена два звона за свети храм.Крстове је купио господин Братислав Богатић, а звона, од 100 и 300 кг, господин Слободан Лазић. Уз одређене прекиде због непогодних временски услова и потешкоћа финансијске природе храм је ипак до храмовне славе, Велике Госпојине, 2015. године, био у потпуности спреман за света богослужења и свештене обреде.

Почетком маја 2015. године отпочела је изградња и новог парохијског дома, који је у целости финансирао господин Јован Рајшић из Кукујеваца.Радови на парохијском дому трају до краја октобра исте године када се свештеник усељава у исти.

У 20. недељу по Духовима, 18. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски  Господин Василије извршио је чин малог освећења храма и служио свету архијерејску Литургију. Његово Преосвештенство је у својој беседи похвалило трудољубље протојереја Душана Чавке и за делатну љубав према мајци Цркви одликовало га највећим свештеничким признањем – напрсним крстом, доделивши му чин протојереја-ставрофора.  Прота Душан је и овај пут искористио прилику да се захвали својим сатрудницима на делу Господњем и том приликом су уручена и највећа одликовања која наша Црква додељује својим верницима. То су орден Светог Саве другог степена као и орден Светог Арсенија Сремца, одликовање епархије сремске. Поменути су још и трудови и прилози свих људи добре воље који су изграђивали ову кукујевачку светињу и њима је припала заслужена захвалност.По завршетку Свете Литургије освећен је и новосаздани парохијски дом

У току 2016. године уређује се парохијска трпезарија и канцеларија, дограђује тераса са надстрешницом испред парохијског дома, прикључује струја у свети храм и завршава бетонски део ограда на делу порте до главног пута.Почетком октобра исте године отпочиње се са лимарски радовима на светом храму. Лимарски радови ће бити завршени у пролеће 2017. године.

Почетком наредне години уређена је порта. По Васкрсу почиње фрескописање храма. Радове је финансирао Слободан Лазић, а фрескописац је био Војко Митрић из Јања код Шипова. У новембру се почиње са израдом металне коване ограде.Радове као свој прилог изводи Милан Рајаковић, а материјал финансира господин Слободан Лазић.

Фрескописање је завршено 9. јула 2020. године. Преосвећени Владика Василије је 25. октобра 2020. године осветио живопис и у наставку служио Св. архијерејску Литургију.Саслуживали су : протојереј-ставрофор Споменко Грујић, протојереј Јован Милановић, ректор Карловачке богословије, протонамесник Слободан Чавка, јереј Александар Чавка и ђакон Горан Власац.

У току 2022. године је израђен нови дрвени иконостас украшен изузетним дуборезним украсима. Иконостас је израдио Сима Будиша са сином из Титела. Иконе за иконостас је осликао Никола Новаковић из Београда. Донатор иконостаса је био господин Братислав Богатић.  У протеклој години је израђен полијелеј са хоросом. Израдио га је Слободан Чаркић из Старе Пазове. Донатор је био господин Слободан Лазић.

У септембру 2022. године израђени су; две певнице, целиваоница, туторски сто,  ормар и витрина у олтару.Све је израђено у дуборезу у стилу иконостаса, а исте је израдио Сима Будиша дуборезац из Титела. Израду су финансирали Господин Братислав Богатић и господин Слободан Лазић, подједнако.

Велико освећење-троносање  новога светога храма Успеније Пресвете Богородице у Кукујевцима обављено је 20. новембра 2022. године.

Освећење је обавио, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење,  протојереја-ставрофора Михајла Маријанца, свештеника у пензији, протојереја-ставрофора Споменка Грујића, пароха батајничког, протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора карловачке богословије, протонамесника Слободана Чавке, пароха сурчинског, епархијског ђакона Горана Власца, уз асистенцију архијерејског намесника шидског, протојереја-ставрофора Радомира Мишића.

Кумови цркве били су, господин Братислав Богатић и господин Слободан Лазић,  највећи донатори изградње храма. Одликовани су том приликом, орденом светог Арсенија Сремца, господин Братислав Богатић, и орденом светог Максима Бранковића, господин Слободан Лазић.

Приликом троносања светога храма у часну трапезу уграђене су мошти светог српског Цара Уроша.

 

протојереј-ставрофор Душан Чавка


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла